Gdy chcę zgubić szybciej parę kg, jedzenie jest u mnie czyste i nudne. Kurczak ok.100gr , ryż 50 gr i warzywa.
Na porcję jadam zazwyczaj 100-150gr piersi kurczaka. Ryż zazwyczaj brązowy.
1. Kurczak + ryż, brokuły/ kapusta kiszona/ ogórki/ pomidory/papryka/ obojętnie
2. kurczak + makaron + ananas + kukurydza
3. kurczak + ryż + fasolka, kukurydza
Przyprawy : unikać dużej ilości soli, bawić się smakiem. Kocham czosnek, ale na uczelnie/ do pracy może stać się to problemem.
Pierś z kurczaka na sałacie z sosem jogurtowo-miodowym.
Na ok. 4 porcje
400-500gr piersi z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka zioła prowansalskie
sok z cytryny
2-3 łyżeczki miodu
Na sałatę:
pół główki Lollo rosso i Lollo biondo
mały pęczek rzodkiewek
150-200gr pomidorków koktajlowych
troszkę raddicchio
dressing:
kubek jogurtu
50ml ocent winny biały
100ml bulionu warzywnego
50g miodu
szczypta pieprzu cayenne
do tego:
kilka orzechów włoskich posiekanych do posypania
Piersi umyć, osuszyć, przyprawić i podsmażyć.
Sok z cytryny połączyć z miodem i posmarować filety, włożyć do piekarnika rozgrzanego 180st na 6-8minut.
Wyłączyć pierkanik, Pozostałość soku cytrynowgo wkropić/wlać na filety i trzymać dalej w piekarniku.
Liście sałaty umyć, odsączyć i podrzeć na mniejsze kawałeczki. Pomiodorki umyć i pokoroić na połowki lub ćwiartki.
Rzodkiewki umyć i pokorić w plasterki, zmieszać z resztą składników.
Jogurt, ocet, bulion, miód wymieszać, tak aby miód całkiem się rozpuścił. dodać soli pieprzu i cayenne.
Sałatę rozłożyć, pokorić fileta w plastry, ułożyć na sałacie. Polać dressingiem i posypać orzechami.
Na porcję: ok.285-300kcal
36 B, 7 T, 16 W
Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
2 porcje
potrzebne:
2filety 200-300gr
40g szpinaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka z połowy cytryny
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka sera mascarpone
2 plastry surowej szynki
1 łyżeczka oliwy
mieszanka sałat
Piekarnik rozgrzej do 180st.
W mieseczce wymieszaj rozdrobiony szpinak, natkę, skórkę cytryny, gałkę muszkatołową i serek mascarpone. Filety z kurczaka nadziej tą masą. Filety owiń plastrem szynki i zepnij wykałaczką. Na patelni rogrzej oliwę, osmaż filety po 3 min z każdej strony, przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj pergaminem i wstaw do piekarnika na 30minut.
Pokrój w grube plastry i podawaj na liściach mieszanki sałat.
Wskazówka ode mnie:
Ja skórkę sparzam wrzątkiem, zamrażam i później ścieram.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz